top of page

БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ "ХАН АСПАРУХ"

Писмо от основателя на училището:

 

Идеята за училищетo възникна през 2010 г., но ми отне известно време да я реализирам. Като майка на две деца, родени в САЩ, съм наясно с трудностите, с които всяко едно българско семейство се сблъсква при предаването и съхраняването на българската идентичност на децата си родени и живеещи в чужбина. Когато започнах този проект, аз не осъзнавах напълно с какво се захващам. Въпреки всичките трудности, силната необходимост от бългаско училише в района и подкрепата на общността ме караха да продължа. За създаването на училището също много ми помогнаха придобитите знания и умения от моето обучение по бизнес администрация в САЩ, и професионалният ми опит в областта на развитието на корпоративните и международни стратегии, както и контактите ми с други български училища в САЩ. Но бих казала, че успехът на училището, основно се дължи на подкрепата на семейството ми, на ентусиазма на родителите, прекрасните ни учители и помощта, предоставена ми от много български активисти и патриоти.

 

Създаването на училището е продиктувано не само от моето виждане, че от ранна възраст в българските деца трябва да се изгради силна връзка с българския език, култура и традиции, но също така и от желанието ми да се изгради в нашите деца трайно съзнание и гордост че са българи. Смятам, че българските деца, които растат в чужбина ще бъдат движеща сила за напредъка и развитието на българската държава и в бъдеще.

 

Северна Калифорния е дом на някои от най-големите компании в света като Apple, Google, eBay, Facebook и е място, където някои от най-значимите технически нововъведения са били създадени. Един ден нашите деца ще бъдат тези творци, артисти, изобретатели - движещата сила на прогреса. Моята искрена надежда е, че българското училище ще научи нашите деца да обичат тяхнят произход, да се гордеят че са българи и ще допринесе за тяхното бъдещо личностно и професионално развитие.

Екатерина Борисова
 

Нашата Философия

Българското училище "Хан Аспарух" има за цел да осигури високо квалифицирани преподаватели, добра инфраструктура, както и най-добрата възможна подкрепа за тези, които имат желание да научат български, и да се докоснат до богатата българска култура и традиции.

Нашата История

Българското училище "Хан Аспарух" е създадено на 21 април, 2012 г. То е единственото училище в района, официално признато и лицензирано от МОН на РБ. През май 2012 училището бе официално  открито  от  президента на РБ Росен Плевнелиев. Около 60 деца и много възрастни посещават училището.

Нашата Мисия

Българското училище "Хан Аспарух" се стреми да разпространи българските култура и традиции, като присъедини към себе си деца и възрастни от различни култури,  и им осигури среда, където те могат да учат български език и да се запознаят с историята, културата и традициите на нашия народ.

Нашата Визия

Целта на училището е да обучава деца и възрастни, да създава и съхранява любов към българския език, култура и традиции. Желанието ни е чрез осигуряване на разнообразни и достъпни класове, да приобщим деца и възрастни към българската общност, и да им помогнем да създадат нови приятелства, докато се обучават и забавляват.

bottom of page